Monopol VZP končí. Cizinci se mohou pojistit i jinde

Cizinci s dlouhodobým pobytem budou moci nově uzavřít cestovní pojištění u kterékoliv pojišťovny (s oprávněním poskytovat toto pojištění v ČR). Poslanecká sněmovna 12. července 2023 totiž schválila senátní návrh novely zákona o pobytu cizinců na území České republiky.

 

Pět let měla na cestovní zdravotní pojištění monopol Pojišťovna VZP – dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Vznikne registr zdravotního pojištění cizinců a zvýší se limit plnění

 

Senátní návrh počítá také se zavedením registru zdravotního pojištění cizinců, který by spravovala Česká kancelář pojistitelů. Tento registr bude zahrnovat údaje o sjednaném pojištění cizinců, které budou poskytovány Ministerstvu vnitra, PČR a poskytovatelům zdravotních služeb.

Novely umožní cizincům vypovědět smlouvu s Pojišťovnou VZP do tří měsíců a pojistit se u pojišťovny podle vlastního uvážení. Pojišťovny budou muset obnovit cestovní zdravotní pojištění pojištěnci, kteří o to projeví zájem. Má to zabránit situacím, že by nemocný cizinec zůstal na českém území nepojištěn.

 

Poslanecká sněmovna v senátní novele také zvýšila limit plnění zdravotního pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem v ČR, a to na 400 000 eur (9,6 milionu korun). 


Česká asociace pojišťoven výsledek hlasování ve Sněmovně uvítala. Ředitel Jan Matoušek k tomu pro ČTK řekl: "Věříme, že díky zrušení monopolu Pojišťovny VZP se narovnají podmínky trhu v pojištění cizinců a klienti opět dostanou na výběr a tím i kvalitnější službu. Zároveň novela významně posílí transparentnost a zvýší minimální limity plnění. Návrat k respektování evropského práva, se kterým byl monopol v kolizi, je dobrá zpráva pro všechny zúčastněné."

Čtěte poslední novinky,
které jsme pro vás sepsali

Právní aspekty vysílání cizinců do České republiky za účelem poskytnutí služby

15.2.2024

Novinky

Výkon pracovní činnosti cizincem – myšleno občanem třetí země – na území členských států Evropské unie podléhá specifickým pravidlům každé jednotlivé země. Co k takovým pravidlům může patřit?

Číst více

Jak postupovat při výběru pracovní pozice pro cizince ze třetí země

13.12.2023

Novinky

Jak minimalizovat rizika spojená s žádostí o zaměstnání cizince a usnadníte si celý proces. Ušetříte tak i měsíce čekání na administrativní úkony. Přečtěte si, jak postupovat.

Číst více

Kvóta pro pracovníky z Filipín se zvýší o 3 tisíce míst

11.12.2023

Novinky

Zájem o zaměstnávání občanů z Filipín roste. Existují ovšem bariéry, které jejich zaměstnávání brání.

Číst více
zobrazit všechny články

Jsme tu pro vás. Poradíme vám na dálku nebo si domluvíme schůzku, kde všechno do detailu probereme.

+420 533 555 353

Pracovní dny od 9 do 17 hodin.

karta@springwalk.cz
Děkujeme! Vaše zpráva byla úspěšně odeslána.
Omlouváme se, ale formulář se nepodařilo odeslat. Vyzkoušejte to prosím později nebo nám napište na e-mail karta@springwalk.cz

© 2024 Spring Walk

Web vytvořili go bananas